Ön jelenleg a következőket nézi Méhecskék a Kamránkban

Méhecskék a Kamránkban

  • Hozzászólás szerzője:
  • Hozzászólás kategória: :méh / Uncategorized
  • Olvasási idő:6 perc olvasás

Egy biodinamikus elvek szerint készült lépes méz rövid törtnete.
Dávid fiunk a születésnapjára egy méhcsaládot szeretett volna. Meglett, és innen indult az egész történet…

2019 04 21 10.56.53
Természetes lép építmény

Mézet szeretettel!
Egy biodinamikus elvek szerint készült lépes méz rövid törtnete.
Dávid fiunk a születésnapjára egy méhcsaládot szeretett volna. Meglett, és innen indult az egész történet.
Elkezdtünk méhészkedni. A méhészkedésre fordított összegeket a Fiunk a zsebpénzéből finanszírozza teljes mértékben. Ami megfogalmazódott bennünk, hogy ezzel is biodinamikus módon fogunk tevékenykedni, úgy, ahogy tesszük a kertünkben. Nagy munkával, némi csípések árán megszületett az első mézünk.
Számunkra ami különleges benne, hogy méhlényeink készítették, a teljes lépet Ők építették mivel „Alapvetően a lép viaszból készül. De a viasz nem csak arra alkalmas, hogy elkészüljön benne a méz. A méh egész teste csak akkor tudja létrehozni a mézet, ha az megfelelően dolgozik. Vagyis, ha viaszt kell kiválasztania. – Rudolf Steiner”.
Hagyjuk, hogy az Anya a gyermekeivel legyen, nem használunk anyarácsot. A méz elvétel egy szüret, levágjuk a természetes lépet és kipréseljük. Ennek óriási előnyei vannak. Benne marad az érlelt, virágpor. A nyers virágport nehezen emészti a gyomrunk úgy mint a káposztát. Viszont, ha a káposztát savanyítjuk-fermentáljuk, vagy főzzük akkor könnyen emészthetővé válik. Hasonlóan működik ez a virágporral is. A természetes lép építéshez hatszor több energiára van szükség mint a műlépnél – kevesebb elvehető méz, viszont az életritmusuknak megfelelően élhetnek a méhek és nem kerül vissza szennyező anyag. Ezért nem használunk a méz szűrésére mikroszűrőket, a mézünk így nem lesz kristálytiszta, viszont benne maradnak egészséges anyagok.


Megfigyeltük, hogy mivel a lépek méretét saját maguk válasszák meg, a méhlényeink mérete picit nagyobb mint a műlépen nevelkedett méheké.
Rajzás gátlást nem csinálunk, mert ha ezt követjük és kiírtjuk ezen ösztönét a méheknek, akkor nem lesz, méh, méhész és méz-emiatt szintén kevesebb méz. Nálunk ennek következtében megtalálhatóak a herék, melynek nagyon örülünk, mert a kaptár nyári hűtésben is nagy szerepük van. Igen, kevesebb elvehető méz lesz, tudjuk.
A kaptárban való méhészeti tevékenységeket a biodinamikus vetési naptár szerint végezzük. Hihetetlen élmény azt látni, amikor bizonyos tevékenységek támogatása miatt az annak megfelelő napon nyitunk kaptárt, pl.: költési tevékenység támogatása, nektárgyűjtés, lépépítés támogatása stb… és néhány nap mulva látjuk az eredményt. Vannak napok amik alkalmatlanok, ezeken a napokon nem piszkáljuk Őket, akkor sem, ha süt a nap, jó idő van és lehetne méhészkedni.
A területet ahol a méhlényeink vannak, biodinamikus preparátumokkal kezeljük.
A kötelező atkairtást, hordás mentes időszakban sóskasav-hangyasav-propolisz és illóolajik keverékével végezzük ami természetesen is megtalálható a mézben. Így nincsenek káros szermaradványok. Nem alkalmazunk gyógyszereket, mérgeket.
12 kg mézet tudtunk tiszta szívvel szüretelni egy kaptárból, mivel bent hagytunk nekik 8 kg mézet.
Ebből levontuk a következtetést, hogy a konvencionális méhészettel szemben jelentősen kevesebb mézet tudunk elvenni méhlényeinktől.


Külön köszönet akik támogatnak tudásukkal, eszközökkel, preparátumokkal: Kövér Timonek volt, Nyircsák János barátom, Szöllősi Judit az Őrségből, Türk Csaba Méhész Orosról, a Biodinamikus kertészkedők maroknyi csoportja, Radetzky Zoltán Kaskamra biodinamikusan méhészkedő méhészet Siófok, továbbá mindazon barátaink, kiket nem említettünk meg.
🙂

Márkus Peti
2019 Napisten Hava

2021 03 07 19 57 51 353
Méhviasz kendő

A természetes méhviasz kendőben nem szárad ki a kenyér. 🙂
A valódi méhviasszal bevont kendő minden esetben élénk sárga színű- a viasz színe miatt! Figyelj arra, hogy olyan viaszkendőt használj, ami csakis természetes méhviaszt tartalmaz! Élelmiszer csomagoló vásárlásakor nagyon fontos szempot, hogy a felhasznált anyagok biztosan ne tartalmazzanak mérgező anyagokat.

További információ a méhviasz kendőről…