Méhecskék a Kamránkban

Méhecskék a Kamránkban

Egy biodinamikus elvek szerint készült lépes méz rövid törtnete.
Dávid fiunk a születésnapjára egy méhcsaládot szeretett volna. Meglett, és innen indult az egész történet…

Természetes lép építmény

Mézet szeretettel!
Egy biodinamikus elvek szerint készült lépes méz rövid törtnete.
Dávid fiunk a születésnapjára egy méhcsaládot szeretett volna. Meglett, és innen indult az egész történet.
Elkezdtünk méhészkedni. A méhészkedésre fordított összegeket a Fiunk a zsebpénzéből finanszírozza teljes mértékben. Ami megfogalmazódott bennünk, hogy ezzel is biodinamikus módon fogunk tevékenykedni, úgy, ahogy tesszük a kertünkben. Nagy munkával, némi csípések árán megszületett az első mézünk.
Számunkra ami különleges benne, hogy méhlényeink készítették, a teljes lépet Ők építették mivel “Alapvetően a lép viaszból készül. De a viasz nem csak arra alkalmas, hogy elkészüljön benne a méz. A méh egész teste csak akkor tudja létrehozni a mézet, ha az megfelelően dolgozik. Vagyis, ha viaszt kell kiválasztania. – Rudolf Steiner”.
Hagyjuk, hogy az Anya a gyermekeivel legyen, nem használunk anyarácsot. A méz elvétel egy szüret, levágjuk a természetes lépet és kipréseljük. Ennek óriási előnyei vannak. Benne marad az érlelt, virágpor. A nyers virágport nehezen emészti a gyomrunk úgy mint a káposztát. Viszont, ha a káposztát savanyítjuk-fermentáljuk, vagy főzzük akkor könnyen emészthetővé válik. Hasonlóan működik ez a virágporral is. A természetes lép építéshez hatszor több energiára van szükség mint a műlépnél – kevesebb elvehető méz, viszont az életritmusuknak megfelelően élhetnek a méhek és nem kerül vissza szennyező anyag. Ezért nem használunk a méz szűrésére mikroszűrőket, a mézünk így nem lesz kristálytiszta, viszont benne maradnak egészséges anyagok.


Megfigyeltük, hogy mivel a lépek méretét saját maguk válasszák meg, a méhlényeink mérete picit nagyobb mint a műlépen nevelkedett méheké.
Rajzás gátlást nem csinálunk, mert ha ezt követjük és kiírtjuk ezen ösztönét a méheknek, akkor nem lesz, méh, méhész és méz-emiatt szintén kevesebb méz. Nálunk ennek következtében megtalálhatóak a herék, melynek nagyon örülünk, mert a kaptár nyári hűtésben is nagy szerepük van. Igen, kevesebb elvehető méz lesz, tudjuk.
A kaptárban való méhészeti tevékenységeket a biodinamikus vetési naptár szerint végezzük. Hihetetlen élmény azt látni, amikor bizonyos tevékenységek támogatása miatt az annak megfelelő napon nyitunk kaptárt, pl.: költési tevékenység támogatása, nektárgyűjtés, lépépítés támogatása stb… és néhány nap mulva látjuk az eredményt. Vannak napok amik alkalmatlanok, ezeken a napokon nem piszkáljuk Őket, akkor sem, ha süt a nap, jó idő van és lehetne méhészkedni.
A területet ahol a méhlényeink vannak, biodinamikus preparátumokkal kezeljük.
A kötelező atkairtást, hordás mentes időszakban sóskasav-hangyasav-propolisz és illóolajik keverékével végezzük ami természetesen is megtalálható a mézben. Így nincsenek káros szermaradványok. Nem alkalmazunk gyógyszereket, mérgeket.
12 kg mézet tudtunk tiszta szívvel szüretelni egy kaptárból, mivel bent hagytunk nekik 8 kg mézet.
Ebből levontuk a következtetést, hogy a konvencionális méhészettel szemben jelentősen kevesebb mézet tudunk elvenni méhlényeinktől.


Külön köszönet akik támogatnak tudásukkal, eszközökkel, preparátumokkal: Kövér Timonek volt, Nyircsák János barátom, Szöllősi Judit az Őrségből, Türk Csaba Méhész Orosról, a Biodinamikus kertészkedők maroknyi csoportja, Radetzky Zoltán Kaskamra biodinamikusan méhészkedő méhészet Siófok, továbbá mindazon barátaink, kiket nem említettünk meg.
🙂

Márkus Peti
2019 Napisten Hava

Méhviasz kendő

A természetes méhviasz kendőben nem szárad ki a kenyér. 🙂
A valódi méhviasszal bevont kendő minden esetben élénk sárga színű- a viasz színe miatt! Figyelj arra, hogy olyan viaszkendőt használj, ami csakis természetes méhviaszt tartalmaz! Élelmiszer csomagoló vásárlásakor nagyon fontos szempot, hogy a felhasznált anyagok biztosan ne tartalmazzanak mérgező anyagokat.

További információ a méhviasz kendőről…