Ön jelenleg a következőket nézi Bolonyai mártás húsos, és vegán változatban – Recept – Akár pizzafeltét is lehet

Bolonyai mártás húsos, és vegán változatban – Recept – Akár pizzafeltét is lehet

  • Hozzászólás szerzője:
  • Hozzászólás kategória: :Recept
  • Olvasási idő:7 perc olvasás

Bolonyai mártás húsos, és vegán változatban – Recept- Akár pizzafeltét is lehet

A spagetti szinte mindenki kedvenc ételei közé tartozik. Nem lehet melléfogni vele. Gyerek, és felnőtt társaságban is megállja a helyét, gyakori vendég az asztalunknál.

A legtöbb ember számára igen kedvelt a bolonyai változat, ezért ezt a feltétet szívesen készítem el nagyobb adagban, majd a fagyasztóba is rakok néhány adagot.

Mire használom?

Gyors meleg ételként bármikor felhasználhatom, sőt több napos kiruccanásra is szívesen elvisszük magunkkal hűtőtáskában fagyasztva. Sokat tudunk takarékoskodni, ha legalább 1-2 étkezést magunk készítünk el a nyaralás alatt. Bolonyai alapot szoktam még használni gyors chili con carne készítéséhez is. Egy doboz kukorica, bab, répa a húslevesből, alaplé, és már készen van egy fogás. A csilit a gyerkőcök miatt nem tesszük bele, de azt mindenki kedvére adagolhatja. Pizzafeltétként is tökéletes, vagy pizzás csigához, de a szikkadt kenyeret is jól hasznosíthatjuk vele ,melegszendvicsként.

A recept igazán egyszerű

Hozzávalók:

  • Fél kilogramm darált hús (marha, disznó, vagy vegyesen, de akár pulyka is lehet)
  • 1-2 nagyobb fej hagyma
  • 1 üveg (kb. 3 dl-es) Paradicsom püré , Helyettesíthető: passzírozott paradicsom, vagy 1 liter paradicsomlé, de akár friss paradicsomból is lehet készíteni
  • Só, bors, bazsalikom,
  • Zsiradék a hagyma diszteléséhez
  • Ezen kívül kerülhet még bele reszelt, vagy késes darálóval felaprított répa, akár zellerdarab, vagy egy kis petrezselyem gyökér is. Mi leginkább darált répát szoktunk használni, ilyenkor akár a hús egy részét, vagy teljes egészét is kiválthatjuk répával.

Elkészítése:

Felaprítjuk a hagymát, és megpirítjuk egy kevés zsiradékon. Ez lehet autentikusan frissen préselt olíva olaj, de akár kókuszzsír, aki a hazai termékeket részesíti előnyben használhat vajat, napraforgó olajat, de kacsazsírt, disznózsírt….kinek hogyan tetszik.

A pirított hagymára kerülhet a hús, vagy vegán változatban a darált répa. Ezzel is összepirítjuk az egészet. Néha megkavarjuk, hogy nehogy odaégjen.

Amikor látjuk, hogy kezd pirulni, akkor felöntjük kb. 1 dl vízzel, és így pároljuk puhára sóval, borssal, és bazsalikommal. amikor már sűrűsödik, puhul a husi, és a zöldség, akkor önthetjük a paradicsompürét. Azért a végén kerül bele a püré, mert ezzel már nehéz főzni, hiszen nagyon sűrű, és “köpköd”. Annyi vízzel felöntjük a bolonyai alapot, amilyen sűrű állagot szeretnénk. Nekünk ez jellemzően 3-4 dl. Azzal az üveggel szoktam adagolni amiben a paradicsom püré volt, gyakorlatilag vízzel kimosom az üveget, és azt adom a szószhoz. Amikor összefőtt, elzárom, kóstolom, és ízesítem még, ha hiányozna só, vagy más fűszer.

Tipp! Van, aki egy pici cukrot is tesz hozzá, hogy lágyítsa a savas ízt, viszont a répa jellemzően segít ezen a dolgon. Ha répa nélkül készül, akkor esetleg kellemesebb lehet az íze némi cukorral.

A húsmentes változatot is nagyon jól fel lehet használni, hiszen pl. gombával összefőzve máris egy milánói készült, vagy van olyan, hogy a heti ebédhez darált húsból készül pörkölt, (például a húsos palacsintához, és abból tudunk kivenni husit, összefózni a húsmentes alappal, és készen van a gyors bolonyai.

Természetesen leginkább spagetti tésztával és sajttal tálaljuk, de más tésztaforma is megfelelő hozzá. Mi nagyon szívesen használjuk a fürjtojásból készült tésztákat, mivel fantasztikusan hat az egészségünkre.

Szeretnél még más olyan receptet is megismerni, amiból nagyon hamar tudsz meleg ételt tálani? Itt megtalálod!

Szeretettel: Detti

Ajánlom gyermekeimnek, az én legdrágább KINCSeimnek!
Ezt a receptet is azért írtam le, hogy segíthessen Nektek az önállóság útján. Azokat a tapasztalatokat, és praktikákat is ide tettem, amelyek megkönnyítik az életeteket, több időtök marad a családra, a pihenésre, a szórakozásra.
Talán ez a kelengye, amit Nektek készítek, másnak is hasznára lehet…
Szeretlek Titeket!
Anya

#fagyasztóból #zerowasterecept #nyaralás #mivanafagyóban #mutimiteszel #recept #kincseskamra #aliszt #bl80 #pizzaliszt #fürjtojásostészta #gyorsrecept #megsütömmagamnak #megfőzömmagamnak