Ön jelenleg a következőket nézi Pörkölt recept, akár kezdőknek is! – Hogyan készíthetsz pörköltből több napra változatos fogásokat?

Pörkölt recept, akár kezdőknek is! – Hogyan készíthetsz pörköltből több napra változatos fogásokat?

  • Hozzászólás szerzője:
  • Hozzászólás kategória: :Recept / hagyomány
  • Olvasási idő:10 perc olvasás

Pörkölt recept, akár kezdőknek is!

Hogyan készíthetsz pörköltből több napra változatos fogásokat?

A pörkölt a magyar konyha egyik legfantasztikusabb étele! Nagyon jól eltartható, jól fagyasztható, és rengeteg étel alapjául szolgál. Ezért is készítek belőle nagy adagot.

A disznóhúsból készült pörköltöt például 6 kg húsból szoktam főzni a 8 literes fazekamban. A fagyasztóba rakom a kiporciózott adagokat, és hónapokig használom. Így elmondhatom, hogy nagyon ritkán főzök pörköltöt, de nagyon gyakran eszünk….

Amikor csirkéből főzöm, az jellemzően az egész csirke feldolgozásából származik. A combon lévő farrészt, a szárnyat, esetleg a combot használom.

Amikor szabad tartású baromfiból készítünk ételt, akkor nagyon praktikus, hiszen a húsnak hosszabb főzési időre van szüksége. A húsleves mellett a pörkölt is alkalmas a hosszan fővő húsok felhasználására. Ettél már kakas pörköltet? Sokáig kell főnie, de fantasztikus az íze.

Tipp! A pöri nagyon finom tésztával, tarhonyával, rizzsel, krumplival, de a gulyásleveshez, a palócleveshez is tökéletes alapot szolgál, de a székelykáposztához is jól felhasználható.

Az alapja a hagyma, a nagyon sok hagyma! A hozzávalókban leírom az átlagos mennyiséget, de ettől el lehet térni a hagyma esetében. Ha sokkal többet használunk, akkor nagyon sok szaftja lesz, amit mi csupán kenyérrel is imádunk. Mártós kenyér! A család kedvence.

Ha éppen kevesebb hagyma van otthon, abból is elkészül a finom pöri, szóval nincs kőbe vésve a hagyma mennyisége.

Hozzávalók:

  • 1 kg hús
  • fél kg hagyma
  • Zsiradék a hagyma dinszteléséhez
  • 1 evőkanál Fűszerpaprika
  • 1 kiskanál Só
  • Bors
  • Ezek az alapanyagok feltétlenül szükségesek.
  • Lehet még fokozni az ízesítést: 1 paprika, 1 paradicsom, petrezselyem levél

Elkészítése:

A hagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk. Nem kell feltétlenül nagyon apróra, mert a szaft sokáig fő, és a nagyobb daraboknak is van lehetőségük péppé főni.

Tipp! Pörköltöt nemcsak húsból főzhetünk, lehet gomba, zöldség, da akár főtt tojás is az alapja. Ezek gyorsan megfőnek, így ebben az esetben apróra kell vágni a hagymát.

A felaprított hagymát zsiradékon megpirítjuk. Jó ízt ad neki, ha van egy kis színe, vagyis pörköljük is a hagymát. Talán innen származik a pörkölt neve.

Eztán lehúzzuk az edényt a tűzhelyről, és rászórjuk a fűszerpaprikát. Kicsit összekeverjük, és gyorsan tesszük is bele a húst, mert a paprika könnyen megég, és akkor keserűvé teszi az ételt.

A hússal is összekeverjük, és visszatesszük a tűzhelyre. Kicsit átpirítjuk a hússal , és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Ekkor magas lángon folytatjuk a főzést. Beletesszük a sót, a borsot, és az extrák is most kerülhetnek bele. Apróra vágott paprika, feldarabolt paradicsom. A víz egy része akár vörösbor is lehet, pl 1 dl. Ezt leginkább a vörös húsoknál javaslom, mint a disznó, vagy marha, illetve a vadhúsokhoz is jól passzol.

Ezek után már csak főzni kell a pörköltöt. Olyan magas hőfokon, hogy ne fusson ki, de zuboghat nyugodtan. A pörkölt főzésénél fontos, hogy a hús rostjai jól szétfőjenek, ezért szükséges a hőfok.

Amikor elfőne a leve, akkor lehet önteni rá vizet, de a végén már ne nagyon soktat, hogy a szaft sűrű legyen. A pörköltöt néha meg kell kavargatni, hogy oda ne égjen, mert az kellemetlenné teszi az ízét. Nincs vele sok feladat, de azért figyelni kell rá. Mellette tudunk más ételt is készíteni.

Amikor a húsba már könnyen belemegy egy villa, akkor elkezdhetjük kóstolni, és pótolni a só mennyiségét, ha szükséges.

Akkor van készen, amikor a hús már teljesen puha, csontos hús esetében könnyen leválik a csontról.

A csont egyébként nagyon finommá teszi a pörköltet, akkor is érdemes tenni a húshoz, ha egyébként csont nélküli húsból készítjük. Mi nagyon szeretjük lapockából készíteni a disznópörit, de annak nincs csontja, ilyenkor tehetünk hozzá egy darab más részből származó csont darabot.

csirkeporkolt kincses kamra talalas
Csirkepörkölt

Hogyan használhatjuk fel a pörit változatos fogásokhoz?

Köretként jöhet hozzá krumpli, rizs, tarhonya, bulgur, galuska, tészta, bármely főzelék

Tejfölösen: 1 csapott kanál lisztet összekeverünk tejföllel- 2-3 evőkanál, majd a meleg pöri szaftjából teszünk hozzá, és jól átkeverjük. Ezt ráöntjük a pörire, és összefőzzük. Utólag lehet, hogy sózni kell, esetleg némi vízzel hígítani is, ezt ízlés szerint tesszük.

Pöriből készíthetünk Gulyás levest, babgulyást, palóc levest, húsos palacsintát, de akár burgert, vagy szendvicset is. Ilyenkor érdemes a levét lecsöpögtetni, mert a pékárú könnyen elázik tőle.

Ebből adódóan viszont Mártós kenyér is a pöri szaftjából van mártogatva.

Őszintén szólva, amikor pörköltöt főzünk, aznap jellemzően magától megvan a tízóraink is.

Fontos! A szaftot csak akkor szabad megenni, ha már puha a hús! Nem baj, ha még nincs teljesen készen, még nem omlik szét a husi, ilyenkor a szaftos kenyér már ehető.

Nagyon jól felhasználható sok étel alapanyagaként, ezért érdemes a fagyasztóban is tartani.

A friss pörkölt hűtőben is eláll napokig, így a hétvégi pörkölt egész héten jó alapot szolgáltat. Én 4-5 napig teljesen nyugodtan használom.

Szívesen látnál még konyhai praktikákat, amivel megkönnyítheted a főzést?

Itt találsz még sok ötletet a heti menühöz.

Ajánlom gyermekeimnek, az én legdrágább KINCSeimnek!
Ezt a receptet is azért írtam le, hogy segíthessen Nektek az önállóság útján. Azokat a tapasztalatokat, és praktikákat is ide tettem, amelyek megkönnyítik az életeteket, több időtök marad a családra, a pihenésre, a szórakozásra.
Talán ez a kelengye, amit Nektek készítek, másnak is hasznára lehet…
Szeretlek Titeket!
Anya

#fagyasztóból #zerowasterecept #nyaralás #mivanafagyóban #mutimiteszel #recept #kincseskamra #aliszt #bl80 #pizzaliszt #fürjtojásostészta #gyorsrecept #megsütömmagamnak #megfőzömmagamnak #pöri #pörkölt