Ön jelenleg a következőket nézi Joghurt házilag percek alatt, 2 egyszerű hozzávalóból

Joghurt házilag percek alatt, 2 egyszerű hozzávalóból

  • Hozzászólás szerzője:
  • Hozzászólás kategória: :Egészség / Recept
  • Olvasási idő:6 perc olvasás

Nálunk a konyhában nagyon sok joghurt fogy. Ha lehet, szeretem magam készíteni. Nagyon kevés munkával, igazi tiszta házias ételem kerül az asztalra.

Ráadásul biztos lehetek abban, hogy élő flórás változat, hiszen természetes fermentáció útján lesz a tejből joghurt.

Ezek az ételek készülnek joghurttal:

  • Ízesített változatok gyümölccsel, mézesen, dióval egészséges édesség pótlók.
  • Ivójoghurt gyümölcslével, a gyümölcsbefőttek levét gyakran erre használom.
  • Levesek habarásához.
  • Süteményekbe, főleg a bögrés kavart sütik tésztájába.
  • A 30 perces sütivariációkba – 30 perces finomságok.
  • Krémként is használhatjuk ízesítve a sütiknél.
  • Panírozásnál tojás helyett.
  • A kenyér, kalács, pogácsa, sajtos stangli tésztájába.
  • Mártogatóst, szószt, salátaöntetet.
  • Fagyit, jégkrémet is ebből készítünk, és még sok minden mást…

Joghurt készítés házilag

Hozzávalók:

  • 1 liter házi tej, vagy olyan tej, ami csak pasztőrözött. (A magas hőmérsékleten kezelt tejek, vagy a tartós tejek nem jók hozzá, mivel azokban nincs élő flóra.)
  • 1 doboz natúr élőflórás joghurt.

Elkészítése:

  1. A tejet felforraljuk, majd visszahűtjük olyan hőfokra, hogy már ne legyen kellemetlenül forró. kb 40 fok.
  2. Jó alaposan összekeverjük a natúr joghurttal, és beleöntjük zárható edénybe. Én tisztára mosott befőttes üvegbe szoktam tenni.
  3. A zárt üveget jól bebugyolálom vastag textilbe, ami lehet pléd, törölköző, vagy bármi, ami jól tartja a meleget.
  4. kb. 8 óra alatt megtörténik a varázs, és a tej joghurttá válik!

Akkor van készen, amikor megkeményedett. Általában a tetejére fel is szokott jönni egy kis savó, ami első pillantásra átlátszó folyadéknak tűnik.

Hűtőben napokig eláll, de általában nem szokott 1 hétnél tovább tartani, mert nagyon gyorsan elfogy.

Ez a joghurt készítés legegyszerűbb változata. Ha van otthon saját joghurtod, akkor a következőhöz már nem kell vásárolnod, felhasználhatod.

Természetesen joghurt helyett tehetsz bele joghurtkultúrát is, de azt egy kicsit macerásabb beszerezni. Én igyekszem olyan praktikákat megoszlani, hogy könnyen hozzáférhető alapanyagokat használjunk ott, ahol lehet.

Kincses kamra hazi joghurt keszites recept

Tipp! Tudod hogy készíthetsz a görög joghurtot? Lecsöpögteted a savót a házi joghurtodról. Egy szűrőbe teszel egy ritkább szövésű kendőt, ráteszed egy tálra, és a kendőbe öntöd a joghurtodat. Tedd a hűtőbe. Nagyon krémes, tömör állaga lesz néhány órán belül.


Itt találsz még sok ötletet a heti menühöz.

Ajánlom gyermekeimnek, az én legdrágább KINCSeimnek!
Ezt a receptet is azért írtam le, hogy segíthessen Nektek az önállóság útján. Azokat a tapasztalatokat, és praktikákat is ide tettem, amelyek megkönnyítik az életeteket, több időtök marad a családra, a pihenésre, a szórakozásra.
Talán ez a kelengye, amit Nektek készítek, másnak is hasznára lehet…
Szeretlek Titeket!
Anya

#házikészítés #joghurt #megfőzömmagamnak #fermentálás #kincseskamra