Ön jelenleg a következőket nézi Zero Waste húsleves recept, amiből egész héten változatosan ehetsz!

Zero Waste húsleves recept, amiből egész héten változatosan ehetsz!

  • Hozzászólás szerzője:
  • Hozzászólás kategória: :Recept
  • Olvasási idő:9 perc olvasás

A húsleves a konyhánk jolly-jokere! Mindenki szereti, még a legválogatósabb gyerkőc is imádja, és fillérekből elkészíthető. Igazából hulladékból.

Leginkább csirkéből szoktam főzni, mivel így a csirke minden részét fel tudom használni. Amikor egész csirkét veszek, akkor gyakorlatilag a teljes heti menüt elkészítem vasárnap, pontosabban azokat az alapokat, amiből aztán percek alatt új étel kerül az asztalra.

Nekünk 4 személyre 2 csirke szükséges egy hétre. A combokat, a szárnyat, és a mellet kivágom, a többi alkatrész megy a levesbe. Ezek leginkább csontok, illetve azon maradt húsok, bőr, farhát, de néha a szárnyból is rakok a levesbe.

kincses kamra recept husleves teszta 2

Hozzávalók:

  • Csont és hús, bőr – ami lehet csirkéből maradék, de bármely hús és csont megfelel.
  • Répa 5-6 db
  • Hagyma 1 nagy fej
  • Egész bors 5-6 szem
  • Zöld fűszer – lestyán, zellerszár vagy petrezselyem, de zsályával, vagy karalábé levéllel is finom
  • lehet még: zellergumó darab, karalábé darab, karfiol darab, kelkáposzta darab, burgonya egészben, petrezselyem szár
  • Levesbetét: csigatészta, vagy cérnametélt. Szívesen használom a fürjtojásból készült tésztákat, mert kiváló élettani hatása van.
kincses kamra recept husleves gyongyozo fozese zero waste recept
Húsleves gyöngyöző főzése

Elkészítése:

8 literes fazékban szoktam főzni. Belerakom a csirke felbontás utáni maradékait, kb. 5-6 db répát, egy nagy fej hagymát, és valami zöld fűszert. pl. Zellerszár, petrezselyem, a kedvencünk a lestyán! Ezekből általában van itthon szárítva. Néhány- 5-6 szem egész borsot, és egy- két evőkanál sót. Ezekre az alapanyagokra feltétlenül szükség van.

Jöhet még bele zellergumó, karfiol darab, póréhagyma, egy cikk kelkáposzta, petrezselyemgyökér, de akár 1-2 krumpli is hámozva, de feltétlenül egészben. A krumplit nem szabad feldarabolni, mert egyébként péppé fő.

Felöntjük vízzel úgy, hogy teljesen tele legyen a fazék, majd felfőzzük. Ekkor még magas hőfokon, mert az a cél, hogy forrásnak induljon a leves. Amikor elkezd habozni, akkor egészen alacsonyra vesszük a hőfokot. Leszedjük a levesről a habot, hogy a végén szép átlátszó levet kapjunk. Ekkor úgy állítjuk be a hőmérsékletet, hogy gyöngyözve főjön. Ne zubogjon, hanem nagyon lassan éppen, hogy mozgolódjon a lé. Ilyenkor gyakorlatilag csupán kis buborékokat látunk, levegőgyöngyöket, ezért is mondjuk, hogy gyöngyözve főzzük. Kb. 2-3 óra, mire csirke ilyen “hulladékból” teljesen megfő.

Miből tudjuk, hogy elkészült? Egy villával megnézzük a húsos csontos részt, ha könnyen leválik a hús a csontról, akkor készen van. Ekkor még érdemes ellenőrizni a zöldségeket is, hogy kellőképpen megpuhultak-e?

A húslevest így használom fel a héten:

Azon a napon, amikor főzöm, jellemzően hétvégén, csak levestésztát főzök hozzá. Szívesen használom a fürjtojásból készült tésztákat, mert kiváló élettani hatása van. Biztosan mindenki tapasztalta, hogy a kisebbek oda vannak az “üres” tésztáért. Ha fürjtojásos tésztát esznek, nem kell aggódni akkor sem, ha csak magában csemegézik. Én itt szerzem be a fürjtojásos tésztákat: klikk ide!

A hűtőből maximum még 3 napig használjuk a húslevest, de minimum 2 dobozzal lefagyasztok a levéből, és a többi napokon krémleveshez, erőleveshez… tökéletes. Az alaplevet még sok esetben jól lehet használni, így nagyon megéri a fagyasztóban tartani.

kincses kamra recept husleves teszta ragu

A hét többi napján ezek készülnek még a húslevesből:

  • Tárkonyos “raguleves”: Gyakorlatilag összepakolom a húsdarabokat, répát, teszek hozzá borsót, hagymával párolt gombát -ha van itthon-, az egészet felöntöm alaplével, majd tejszínnel, felforralom, és szaggatok hozzá galuskát. amikor feljött a galuska a tetejére, még 1-2 percig főzöm. Tárkonnyal, és citrommal ízesítem. kb. 10 perc munka van vele.
  • Grízgaluska leves, Francia hagymaleves, Borsóleves, Májgombóc leves: Mind nagyon laktató, és gyorsan elkészül a hűtőben pihenő húslevesből.
  • A krémlevesek közül a fokhagyma, a sütőtök a brokkoli a kedvencünk, de erőleves is készülhet még.
  • Sok főételhez is szükséges alaplé, így gyakran készül a maradék párolt rizsből rizottó, vagy az IKEÁból ismert húsgolyóhoz az a bizonyos mártás.
kincses kamra recept husleves teszta 3

Heti menü vasárnapi előkészületből:

Igazából egész héten tudunk úgy étkezni, ha az alapot elkészítjük egy délelőtt, és takarékos, egészséges étel kerül pecek alatt az asztalunkra.

Tipp: A kulcs a tudatos tervezés! Minden maradékot felhasználunk egy másik ételhez, kombináljuk az alapokat.

Szeretettel:

Detti


Találsz még itt sok hasonló alapreceptet, amit ezer féle módon lehet variálni, és könnyen, gyorsan egészséges ételt varázsolni. Szeretnél egy teljes heti menüt is, amihez egy délelőtt előkészülhetsz? Jelezd nekem légyszi!


Ajánlom gyermekeimnek, az én legdrágább KINCSeimnek!
Ezt a receptet is azért írtam le, hogy segíthessen Nektek az önállóság útján. Azokat a tapasztalatokat, és praktikákat is ide tettem, amelyek megkönnyítik az életeteket, több időtök marad a családra, a pihenésre, a szórakozásra.
Talán ez a kelengye, amit Nektek készítek, másnak is hasznára lehet…
Szeretlek Titeket!
Anya

#kincseskamra #zerowasterecept #maradékbólfőzök #maradékmentő_recept #húsleves #ebéd #menürecept #mitfőzzekma #mutimiteszel #fagyasztóba #mivanafagyóban #gyorsrecept #fürjtojásostészta #adalékmentes #mefőzömmagamnak