Ön jelenleg a következőket nézi A legegyszerűbb kovászos kenyér recept

A legegyszerűbb kovászos kenyér recept

Évekkel ezelőtt írtam le ezt a receptet, amikor egy ősrégi videóban láttam, hogy Dragomán György hogyan készíti a kovászos kenyeret. Akkor már igyekeztem tökéletesen betartani minden olyan szabályt, és pontos arányt, amit egy jó kovászos kenyér megkövetel.

Ez a recept azoknak kínál alternatívát, akik nem szeretik a nagyon kötött szabályokat, a dagasztást is kihagynák a folyamatból, sőt akár mérleg nélkül dolgoznak.

Nagyon kevés munka van vele, inkább magától dolgozik a tészta, és formában sül, így a formázás művészetét sem kell elsajátítani.

Csodaszép, és egészséges vadkovászos kenyér készül mindenki örömére!

Hozzávalók:

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük úgy, hogy liszt ne maradjon szárazazon. 6 óra pihenés után lehet hozzáadni magvakat, aszalványokat, amit szeretnénk. A diós aszaltszilvásat nagyon tudom ajánlani, de ez a kenyér natúran is tökéletes.

Sziromhajtást is végezhetünk, akkor szebben összeáll a tészta, A szélét megfogjuk, és középre húzzuk. Így megyünk körbe a tésztán. Ettől szebb lesz a kenyér belseje, de a hajtások nélkül is kenyér lesz belőle.

Újabb 6 órás pihenés következik. …de legalább 4 óra, ha meleg van a lakásban. Ebben a 4-6 órában még 2 hajtogatást tehetünk, de az utolsó 2-3 órában már ne hajtsuk, csak pihenjen a tészta.

A tésztát tehát összesen 10-12 órán keresztül érleljük.

Ekkor fedeles edénybe tesszük, ami tartja a hőt, ami lehet jénai, vas, cserép is.

Én ki szoktam bélelni sütőpapírral, de akár egy kis lisztet is szórhatunk alá.

A tészta tetejét beszórhatod liszttel, amit aztán el is lehet simítani rajta, így szép kontrasztos mintát kap majd a kenyér.

Hideg edényben, lefedve, és hideg sütőbe tesszük, majd felvesszük a hőfokot.

Az eredeti receptben 230 fokon kell 45 percig fedő alatt sütni, majd levenni a fedőt, és további 10-15 percig.

Én gázos sütőt használok, mert hiszek az élő tűz hatásában, és maximális hőfokon sütöm. 45 perc múlva még gyakran nagyon világos a kenyértésztám, így visszataszem a fedőt, és még 5-10 percet adok neki fedő alatt. Ez után leveszem, és nyitott edényben sütöm. Szeretem egészen sötétre sütni, mi szeretjük a karamellizálódott ropogós kérget. Te addig sütheted, amíg eléred a kívánt színt.

Tipp! A kenyeret csak kihült állapotban vágjuk fel! A hülés is része a kenyér készítésnek. Forrón nagyon eldeformálódhat a tészta, sületlennek is érezheted. …tudom, nehéz megállni, mivel olyan illatok terjengenek, mint egy kézműves pékségben. Kitartást!

Természetesen a sütés előtt be is lehet metszeni a kenyértésztát, sőt még millió ötlet, és lehetőség van, de azt mondtam, hogy ez a legegyszerűbb kenyér. Így kihagyom ezeket a bonyodalmakat. Legyen ez igazán a legegyszerűbb.

A legegyszerűbb kovászos kenyér recept-kincses-kamra-bl80-liszt-heti-menü

Csodás, rusztikus kenyered készül majd, az biztos!

A kenyerekhez sokféle lisztet tudsz használni, főleg ez a recept nagyon megengedő. Szinte minden lisztből működik. Arra viszont figyelj, hogy minimum 20dkg világos liszttel készüljön. A legjobb, ha kenyérliszt!

A Kincses Kamra aLiszt világos színű, viszont az egyedi őrlési technikának köszönhetően magas a rost tartalma. Ezért is bélbarát. Ráadásul mindig friss őrlésű lisztet kapsz, aminek sokkal jobb az élettani hatása. Erről itt olvashatsz még: Tippek a minőségi lisztek kiválasztásához

Remélem Te is olyan szenvedéllyel viseltetsz majd a kovászos kenyér iránt, mint mi! Kívánom, hogy legyen ez az utad első élménye!

Szeretettel:

Detti

Találsz még itt sok hasonló alapreceptet, amit ezer féle módon lehet variálni, és könnyen, gyorsan egészséges ételt varázsolni. Szeretnél egy teljes heti menüt is, amihez egy délelőtt előkészülhetsz? Jelezd nekem légyszi!


Ajánlom gyermekeimnek, az én legdrágább KINCSeimnek!
Ezt a receptet is azért írtam le, hogy segíthessen Nektek az önállóság útján. Azokat a tapasztalatokat, és praktikákat is ide tettem, amelyek megkönnyítik az életeteket, több időtök marad a családra, a pihenésre, a szórakozásra.
Talán ez a kelengye, amit Nektek készítek, másnak is hasznára lehet…
Szeretlek Titeket!
Anya

#kovászoskenyér #lisztvízsó #csakakovász #fermentálás #kincseskamra #kenyérliszt