Jóllehet ma már többféle rozsliszt is forgalomban van, nem árt tudni, melyik, mire való. A két alaptípus a fehér és a teljes kiőrlésű.
A fehér rozslisztet a rozsszem magjának belső, szinte fehér részéből őrlik, gyakran keverik fehér búzaliszthez, hogy a tészta állagát és színét egyaránt gazdagabbá tegyék vele. Ezt a fajta rozslisztet érdemes használni mézes tészták, sütemények készítéséhez, de kenyér, zsemle, kifli vagy pogácsa, sós aprósütemény is süthető a felhasználásával. Az egészen sötét, teljes kiőrlésű rozsliszt tartalmazza a rozsszem minden részét, vagyis az úgynevezett korpát is, tápanyagokban, ásványi anyagokban gazdagabb, mint a fehér rozsliszt. A sötét rozskenyerek legfőbb alkotója, de búzaliszttel keverve szinte bármilyen tészta készítéséhez használható.
70% búzaliszt, 30% teljes kiőrlésű rozsliszt arányban kiválló ízű kenyeret készíthetünk, amit a gyerekek is imádnak! Leteszteltük!