Néhányan, amikor kenyeret sütnek, az alapján értékelik a liszteket, hogy milyen magasra emelkedik a sütőben, hogyan nyílik a metszésnél, vagy éppen mennyire fehér a bélzete.

A természet megteremti abban a formában, ahogy az a legoptimálisabb a az adott körülmények között a növény életképessége számára.”
Tudod nekünk miért a belső érték a fontos?
Néhányan, amikor kenyeret sütnek, az alapján értékelik a liszteket, hogy milyen magasra emelkedik a sütőben, hogyan nyílik a meszésnél, vagy éppen mennyire fehér a bélzete.
Természetesen ezek a tényezők nagyon fontosak, viszont hihetetlenül befolyásolják az elkészítési módozatok is.
Az utóbbi időben viszont, talán túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítunk a külcsínynek, ami a belső értékekből veszi el a hangsúlyt.
A kenyér akkor emelkedik igazán magasra sütés közben, ha a készítője megfelelő technikával dolgozott, és a liszt is magas sikér, más néven magas glutén tartalommal rendelkezik.
A Nagyüzemi lisztek felhasználásánál elő is fordulhat, hogy még tesznek is hozzá sikért, ha nem tartják elegendőnek az ipari elvárások szintjén.
A vetőbúzák ráadásul napjainkban már sokkal nagyobb arányú sikért tartalmaznak, mint korábban, mivel erre lett nagyobb igény a piacon.
Kinek jó a magasabb sikér tartalom?
Egy biztos, nem a szervezetünknek!

Több szakember egyre nagyobb hangot ad annak a feltevésnek, hogy azért nőtt meg sokszorosára a glutén érzékeny emberek száma. mert feldolgozhatatlan mennyiségű, magas sikér tartalmu pékárút eszünk.
Amikor több a sikér, akkor a beltartalmi értékek csökkennek!
A kicsit magasabbra emelkedett kenyér éppen a számunkra legfontosabb dolgot csökkenti, a tápláló ÉLELEM értékeit. A vitaminokat, a rostokat, a nyomelemeket, és nem utolsó sorban a magasabb ízélményét.
Az ipari lisztgyártásnak még van egy hatalmas elvárása.
Az állandósság igénye.
A földeken nem terem folyamatosan egyforma gabonaszem!!!
Sőt! Még a gabona táblák között is különbség van.
Ehhez képest az ipar elvárás az, hogy folyamatosan állandó minősége- legalábbis a számok szerint- legyen a lisztnek. Ez természetellenes!
Az állandó, és egyforma értékű számokat csak akkor lehet biztosítani, ha darabokra szedjük a gabonát, majd gyártósoron összerakjuk.
Biztosan erre van szüksége a szervezetünknek?
Mi, akik egyedi, és megismételhetetlenek vagyunk a föld nevű bolygón,
Egyenruhában érezzük a legjobban magunkat?
A búzaszem nem visel egyenruhát, a természet megteremti abban a formában, ahogy az a legoptimálisabb az az adott körülmények között a növény életképessége számára.
Mi pedig uniformist adunk rá?
A kincses kamrában másként gondolkodunk, mi az egyediség mellett tesszük le a voksot!

Szeretjük a különbözőséget úgy, ahogy az anyaföld megteremti számunkra
Csodálatosnak tartjuk a természet ajándékait, a maguk formájában
Fontosabb számunkra a belső érték
Szeretjük, ha ízes a kenyér
Képesek vagyunk néhány miliméterrel alacsonyabb kenyeret is megenni, ha a szervezetünk számára táplálóbb alapanyagból készül.
Nem szeretjük atomjaira szedni a lisztet, aztán egy állandó ipari számadatokat alkotni
Sokan elköteleztük már magunkat a belső értékek mellett, ezért szívesen használunk teljes kiőrlésű gabonákat.
A rozskenyeret sem attól tartjuk gyönyörűnek, mert hatalmasra emeledik a sütőben, és óriási lukak vannak a bélzetében, sőt még csak azt sem várjuk el, hogy hófehér legyen.
Csodálattal nézzük, hogy repedezik a teteje, milyen autentikus mintákat formál a természetessége.
A testünk elárulja, mire van szüksége.
A beltartalomra.

Ahogy a földben növő répa minden darabja sem természetesen egyenes, az uborkának is van görbülete, úgy a gabonák is egyediek. Így teremti meg számunkra az anyaföld.
Hiszünk abban, hogy akkor adjuk meg a szervezetünk számára a megfelelő élelmet, ha a maga természetességében fogyasztjuk.
Nem pedig átalakítjuk, vagy éppen kidobáljuk azt, ami nem fér át az uniformis rostán.

Kiállunk amellett, hogy ne pazaroljuk, ne alakítsuk át a természet ajándékait, hanem hálával, szívvel, és lélekkel forduljunk felé.
Ez az élet, ez az EGÉSZség!
Mi a kincses kamrában az EGÉSZség elkötelezettjei vagyunk!
Büszkék vagyunk arra, hogy a lisztjeink összetételét nem uniformizáljuk, és örömmel vesszük az anyaföld állandóan változó ajándékait.
Hisszük, hogy a természet egy önfenntartó, és kiegyensúlyozott EGYség, és azt adja a számunkra, amire igazán szükségünk van.
Így tart minket egyensúlyban, egységben, egészségben, és szeretetben.
Szeretettel:
Detti és Peti
A Kincses Kamrából
A fotók a Kincses-Kamra tulajdonát képezik. Készítették: Dr. Kazsimérszki Alida, Kádár-Németh Emese és Márkus Péter.
A fotók és a cikk felhasználható újraközlésre, a forrás pontos megjelölésével és a cikkre utaló linkkel ellátva. A cikk újraközlésében a tartalmi változtatás a szerző írásos engedélyével lehetséges.