Ön jelenleg a következőket nézi A búzaszem nem visel egyenruhát! – Kinek jó a magasabb sikér (glutén) tartalom?

A búzaszem nem visel egyenruhát! – Kinek jó a magasabb sikér (glutén) tartalom?

Néhányan, amikor kenyeret sütnek, az alapján értékelik a liszteket, hogy milyen magasra emelkedik a sütőben, hogyan nyílik a metszésnél, vagy éppen mennyire fehér a bélzete.

Kovászos kenyér

A természet megteremti abban a formában, ahogy az a legoptimálisabb a az adott körülmények között a növény életképessége számára.”

Tudod nekünk miért a belső érték a fontos?

Néhányan, amikor kenyeret sütnek, az alapján értékelik a liszteket, hogy milyen magasra emelkedik a sütőben, hogyan nyílik a meszésnél, vagy éppen mennyire fehér a bélzete.

Természetesen ezek a tényezők nagyon fontosak, viszont hihetetlenül befolyásolják az elkészítési módozatok is.
Az utóbbi időben viszont, talán túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítunk a külcsínynek, ami a belső értékekből veszi el a hangsúlyt.

A kenyér akkor emelkedik igazán magasra sütés közben, ha a készítője megfelelő technikával dolgozott, és a liszt is magas sikér, más néven magas glutén tartalommal rendelkezik.
A Nagyüzemi lisztek felhasználásánál elő is fordulhat, hogy még tesznek is hozzá sikért, ha nem tartják elegendőnek az ipari elvárások szintjén.
A vetőbúzák ráadásul napjainkban már sokkal nagyobb arányú sikért tartalmaznak, mint korábban, mivel erre lett nagyobb igény a piacon.

Kinek jó a magasabb sikér tartalom?

Egy biztos, nem a szervezetünknek!

Kovászos kenyér

Több szakember egyre nagyobb hangot ad annak a feltevésnek, hogy azért nőtt meg sokszorosára a glutén érzékeny emberek száma. mert feldolgozhatatlan mennyiségű, magas sikér tartalmu pékárút eszünk.
Amikor több a sikér, akkor a beltartalmi értékek csökkennek!

A kicsit magasabbra emelkedett kenyér éppen a számunkra legfontosabb dolgot csökkenti, a tápláló ÉLELEM értékeit. A vitaminokat, a rostokat, a nyomelemeket, és nem utolsó sorban a magasabb ízélményét.

Az ipari lisztgyártásnak még van egy hatalmas elvárása.
Az állandósság igénye.

A földeken nem terem folyamatosan egyforma gabonaszem!!!
Sőt! Még a gabona táblák között is különbség van.
Ehhez képest az ipar elvárás az, hogy folyamatosan állandó minősége- legalábbis a számok szerint- legyen a lisztnek. Ez természetellenes!

Az állandó, és egyforma értékű számokat csak akkor lehet biztosítani, ha darabokra szedjük a gabonát, majd gyártósoron összerakjuk.

Biztosan erre van szüksége a szervezetünknek?

Mi, akik egyedi, és megismételhetetlenek vagyunk a föld nevű bolygón,
Egyenruhában érezzük a legjobban magunkat?

A búzaszem nem visel egyenruhát, a természet megteremti abban a formában, ahogy az a legoptimálisabb az az adott körülmények között a növény életképessége számára.

Mi pedig uniformist adunk rá?

A kincses kamrában másként gondolkodunk, mi az egyediség mellett tesszük le a voksot!

Kovászos kenyér

Szeretjük a különbözőséget úgy, ahogy az anyaföld megteremti számunkra
Csodálatosnak tartjuk a természet ajándékait, a maguk formájában
Fontosabb számunkra a belső érték
Szeretjük, ha ízes a kenyér
Képesek vagyunk néhány miliméterrel alacsonyabb kenyeret is megenni, ha a szervezetünk számára táplálóbb alapanyagból készül.
Nem szeretjük atomjaira szedni a lisztet, aztán egy állandó ipari számadatokat alkotni

Sokan elköteleztük már magunkat a belső értékek mellett, ezért szívesen használunk teljes kiőrlésű gabonákat.

A rozskenyeret sem attól tartjuk gyönyörűnek, mert hatalmasra emeledik a sütőben, és óriási lukak vannak a bélzetében, sőt még csak azt sem várjuk el, hogy hófehér legyen.
Csodálattal nézzük, hogy repedezik a teteje, milyen autentikus mintákat formál a természetessége.

A testünk elárulja, mire van szüksége.
A beltartalomra.

Kovászos kenyér dagasztott tészta

Ahogy a földben növő répa minden darabja sem természetesen egyenes, az uborkának is van görbülete, úgy a gabonák is egyediek. Így teremti meg számunkra az anyaföld.

Hiszünk abban, hogy akkor adjuk meg a szervezetünk számára a megfelelő élelmet, ha a maga természetességében fogyasztjuk.
Nem pedig átalakítjuk, vagy éppen kidobáljuk azt, ami nem fér át az uniformis rostán.

Nem uniformizált kovászos kenyerek 🙂

Kiállunk amellett, hogy ne pazaroljuk, ne alakítsuk át a természet ajándékait, hanem hálával, szívvel, és lélekkel forduljunk felé.
Ez az élet, ez az EGÉSZség!

Mi a kincses kamrában az EGÉSZség elkötelezettjei vagyunk!
Büszkék vagyunk arra, hogy a lisztjeink összetételét nem uniformizáljuk, és örömmel vesszük az anyaföld állandóan változó ajándékait.
Hisszük, hogy a természet egy önfenntartó, és kiegyensúlyozott EGYség, és azt adja a számunkra, amire igazán szükségünk van.
Így tart minket egyensúlyban, egységben, egészségben, és szeretetben.

Szeretettel:
Detti és Peti
A Kincses Kamrából

A fotók a Kincses-Kamra tulajdonát képezik. Készítették: Dr. Kazsimérszki Alida, Kádár-Németh Emese és Márkus Péter.

A fotók és a cikk felhasználható újraközlésre, a forrás pontos megjelölésével és a cikkre utaló linkkel ellátva. A cikk újraközlésében a tartalmi változtatás a szerző írásos engedélyével lehetséges.

kovászpehely #DIY #kovászindítódoboz #megsütömmagamnak #hegyaljaiboszorkánykonyha #kovászmese #kincseskamra #liszvízsó #mutimitsütsz #mutimiteszel #kovász #kovászoskenyér #kovaszmese #kincseskamra #hegyaljaiboszokánykonyha #recept #sikér #glutén