Ön jelenleg a következőket nézi Több mint 4000 éves vadkovásszból sült kenyér…

Több mint 4000 éves vadkovásszból sült kenyér…

4500eves kovasz kincses kamra
A kovász évezredekig szunnyadozott az edényekben. Fotó: CAROLINE QUINN/SEAMUS BLACKLEY

A házipék, Seamus Blackley fizikus az Xbox feltalálója, Dr. Serena Love gaszto-egyiptológus-régész és Richard Bowman az Iowai Egyetem biológusa, 4000-4500 éves egyiptomi leletekben talált vadkovásszal kísérleteztek. Megpróbálták saját kovászos kenyerüket elkészíteni ugyanazokkal az összetevőkkel és ugyanazokkal a módszerekkel, mint az ősi Egyiptomiak.

„Másképp viselkedett, mint bármely más kovász, amit valaha is használtam. Puha és szuper magas, kenyeret kaptam” – mondta Blacley

A mikroszkopikus világban a túlélés szempontjából fontos az a képesség, hogy „hibernálódni” tudjanak a mikrobák, ha nincs víz és tápanyag. Szinte minden mikroba képes erre, beleértve a kovászban lévő „paránylényeket” is. A kovász szó szerint, szinte a végtelenségig képes túlélni!

4500eves kovasz etetes kincses kamra 1
A kovász és a teljeskiőrlésű liszt Fotó: CAROLINE QUINN/SEAMUS BLACKLEY

Blackley tésztája egy évig tartó szenvedélyprojekt csúcspontja volt. Az évezredek óta szunnyadó kovászból sütött kenyeret.
Azáltal, hogy 4500 éves „mintákat” vettek ki az ókori egyiptomi sütőedényekből, és újjáélesztették őket az saját konyhájukban.

Blackley és munkatársai szó szerint életre hívták a történelmet.

4500eves kovasz egyiptom etetes kincses kamra
Egyiptomi pék szoborcsoport. Fotó: G. DAGLI ORTI

Körülbelül 75 kenyeret kellett sütni mire eljutottak a végeredményig. A receptet hieroglifákról szerezték, a sütési módszert pedig korabeli szobrcsoportokról másolták. „Ha nem töltöttem volna annyi időt a munkával, ez egy kudarc lett volna” – mondja Blackley.
„Én is egyike lettem volna azoknak az embereknek, akik egy leégett, lapos cipót posztoltak volna. Nos, azt hiszem, az ókori egyiptomiaknak is ezzel kellett megküzdeniük!” – mondja Blackley.

4500eves kovasz sutes kincses kamra
Ősi sütési módszerek: CAROLINE QUINN / SEAMUS BLACKLEY

Dr. Serena Love biztosította a hozzáférést az ősi sütőedényekhez, melyből a „mintákat” vették, Bowman biztos módszert nyújtott az ősi vadkovász kinyerésére Blackley számára, hogy aztán felélessze és megsüsse ősi kenyerét teljes kiőrlésű gabonákból készített liszttel.


„Ez egyike volt azoknak a furcsa összefogásoknak, ahol a megfelelő emberek, és készségek, egyszerre jelentek meg.” – mondja Blackley.

4500eves kovasz kenyer kincses kamra
A 4000-4500 éves kovászból készült kenyér. Fotó: CAROLINE QUINN / SEAMUS BLACKLEY

Szerző: Márkus Péter – Kincses Kamra

A cikk továbbközölhető a Kincses Kamra blogbejegyzés-linkjével, forrásmegjelöléssel.

#kovászoskenyér #kovász #4000éveskovász #4500éveskovász #kincseskamra

Fotók: Caroline Quinn, Seamus Blacklay, G. DAGLI ORTI/De Agostini via Getty Images

Forrás:

Eater

The New York Times

Gastro Obscura