Ön jelenleg a következőket nézi Kvász recept kovásszal – A kvász egy szuper módszer a maradék kovászos kenyér, és a kovász hasznosítására.

Kvász recept kovásszal – A kvász egy szuper módszer a maradék kovászos kenyér, és a kovász hasznosítására.

Vanessa Kimbell könyvében találtam ezt az igazi probiotikum bombát, a kvász receptjét, ami az eredeti elvek szerint kovásszal készül. A kvász egy szuper módszer a maradék kovászos kenyér, és a kovász hasznosítására. Egyébként a kvász egy tradicionális balti és szláv ital, ami eredetileg 100% teljes kiőrlésű kovászos rozskenyérből készül. Sokan ismerik fekete kenyérként, ukrán, esetleg orosz kenyér néven is találkoztunk már vele.Mi hetente sütünk ilyen kenyeret Ormós Gabi receptje alapján, így ebből készül a mi Kvász  italunk is.

Természetesen a nálunk a Kincses Kamra 100% teljes kiőrlésű rozsliszt kerül a tésztába.

IMG 20210113 172931
Kvász

Egyébként a liszt minősége nagyon fontos, ugyanis több olyan rozsliszt is van bolti forgalomban, ami nem képes kovászolódni. Nem tudjuk a pontos okát, de mi azt gondoljuk, hogy a kezelő szerek okozzák. A fermentált italban van kevés alkohol, de mint a Kombucha, ez is tejsavasan erjed. 

A kvász hozzávalói:

kb. 300 gr kovászos k enyér héj- jót tesz neki, ha megpirítjuk

130 gr cukor

2 liter tea- eredetileg Earl Grey

1 evőkanál kovász


Opcionális: 1 vaníliarúd 30 gr fekete melasz

IMG 20210113 172852
Kvász kovásszal

Elkészítés:


Egy nag

Elkészítés:

Egy nagyobb üvegbe rakjuk az összes hozzávalót, megkeverjük, majd lazán lezárjuk egy fedéllel. Mivel gázok termelődnek, ezért nem szabad rácsavarni a kupakot, mert „felrobbanhat”!
Szobahőmérsékleten hagyjuk fermentálódni kb. 2 napig.
Amint pezsegni kezd, már iható is!
Vanessa viszont ajánl egy másodfermentációt is. Leszűrés után sziruppal ízesíti- mi a meggybefőttünk levét használjuk, mivel csak cukrot és vizet használunk befőzésnél, nincs benne tartósító szer, ami gátolná a fermentációt.
A másodfermentáció 24- 36 óráig tart kellemes meleg környezetben ( 22 celsius fokon). Amennyiben lezárva tartjuk, úgy fontos akár naponta többször is megbüfiztetni, hogy kiengedjük a gázokat, és elkerüljük a robbanást!
Ez után tárolhatjuk hűtőben, de akkor is szüksége van naponta egyszer büfire!

#kvász #kovász #kvászrecept #rozskenyér #kincseskamra