Ön jelenleg a következőket nézi Ittál már KVÁSZT? – Ez az élő ital leginkább kovászos rozskenyérből készül.

Ittál már KVÁSZT? – Ez az élő ital leginkább kovászos rozskenyérből készül.

Ez az élő ital leginkább kovászos rozskenyérből készül, viszont sok recept az élesztős leírást tartalmazza. Hazánkban még nem sokan ismerik ezt a milliók által szívesen fogyasztott italt.

De miért is igyunk kvászt…?

Ennek az italnak nagyon sokrétű az élettani hatása. Bizonyos mértékben hasonló a kefírekéhez, mivel tejsavas erejesztéssel készül. Kiválóan üdít és oltja a szomjat. Segíti a gyomorműködést és az emésztést a benne lévő rostoknak és probiotikumoknak köszönhetően. Ezáltal segít helyreállítani a szervezet elektrolitszintjét, így fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek. Mindezek mellett tartalmaz:

A-vitamin: fontos szerepe van a látásban, a növekedésben, emellett antioxidáns hatású. 

 C- vitamin: ami az immunrendszer megerősítésében játszik fontos szerepet.

Niacin(B3- vitamin): értágító, valamint segíti a koleszterinkiválasztást. 

 Folsav(B9- vitamin): vérképző, valamint hozzájárul a gyomor- és szájnyálkahártya épségéhez, mindemellett a terhesség során magzatvédő hatású.

Kvász ital

Egy kis Kvász történelem…

A kvász egy erjesztett gabonaital, első sorban rozsból erjesztik. Első névleges említései Vlagyimir kijevi fejedelem krónikáiból származnak. Oroszországban I. (Nagy) Péter cár uralkodása alatt vált népszerű itallá a társadalom minden rétegében. A XVII. sz.- ban főleg a társadalom alacsonyabb osztályaiba tartozók fogyasztották. Az, hogy több kvászt ittak, mint vizet valójában jótékony hatással volt a szervezetükre. Régen a legtöbb szláv nyelvű országban fogyasztották és szinte minden városban voltak utcai árusok. Kínában is népszerű azokban a tartományokban, amelyekre nagyobb hatást gyakorolt az orosz kultúra. Oroszországban nemzeti italnak számít, mivel elenyésző alkoholtartalma miatt a gyerekek is fogyaszthatják.

Érdekesség, hogy 989-ben a kijevi Nagy Herceg a keresztény vallás felvételekor elrendelte, hogy a népnek osszanak kenyeret, mézet és kvászt. 1891-ben a tudósok felfedezték, hogy a tífuszt és a kolerát okozó baktériumok 20 perccel azután, hogy érintkezésbe léptek a kvásszal, elpusztultak. A Szovjetunió szétesése után a fogyasztása visszaesett, mivel a piacra betörő üdítőital gyártók hatalmas újdonságnak számítottak, így rövidebb időre visszaszorították a kvászt a piacról. Az egészségtelen cukros italoknak azonban nem sok jótékony hatása volt a szervezetre, így a kvász fogyasztás hamarosan újra emelkedni kezdett. Sokan próbálták hasonló itallal helyettesíteni, de ezek úgyszint csak édesítőszerekből álltak. Hamar rájöttek a nagyvállalatok, hogy csak úgy képesek megmaradni a piacon, hogy hagyományos kvász gyártóktól vásárolnak.