Egy különleges gabonánk a ROZS – Amit érdemes tudni róla

Egy különleges gabonánk a ROZS – Amit érdemes tudni róla

Rozs

A rozs serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregteleníti a szervezetet, csökkenti a koleszterin szintet… nézd, mennyi mindenre jó!

A rozsban számos ásványi anyag megtalálható, többek között: nitrogén, kálium, kálcium, magnézium, vas, mangán, cink, foszfor, szelén, réz, kazein, A, B (B1, B3), E, K Vitaminok, foszfor, fehérjék (kevesebb mint a búzában), lassan felszívódó cukrok, keményítő, szerves só és nem utolsó sorban sok rost , lizin tartalma pedig nagyobb a búzáénál. A rostokban gazdag, rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, mint más kenyérgabona. A rozs egy melegítő gabona.

Rozs – fotó: klimkin

Mire jó a rozs?

– Nagyon sok természetgyógyász úgy véli, hogy a rozs tulajdonképpen egy energia növelő táplálék, mely növeli az izomtónust, táplálja és élénkíti a szervezetet.

– Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja az anyagcserét és csökkenti a koleszterin szintet

– A rozslisztből készült termékek fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és enyhítik az aranyares panaszokat

– Huzamosabb fogyasztása, serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregteleníti a szervezetet

– A rozskenyér fogyasztásával számos betegséget megtudunk előzni: máj, végbélrák, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szív és érrenszeri megbetegedések,

– A rozskenyér fogyasztása kimondottan ajánlott azok számára akik űlő munkát végeznek, mert megelőzi és gyógyítja a székrekedést

– Szklerozisz Multiplex betegségben szenvedő betegeknek kimondottan ajánlottak a rozsból készűlt termékek

– Jó hatással van fogyókúrázók, diétázókra egyaránt, ők is nyugodtan fogyaszthatják a rozsból készűlt termékeket

– Megelőzi a cukorbetegség kialakulását

– Fogyasztása nagyon jó hatással van a női hormon háztartására, főleg a változókor ideje alatt. Csökkenti a mell és petefészek rák esélyének a kialakulását.

– Asztmában, csökkenti az asztmás rohamok gyakoriságát.

Köretként, kásaként is fogyasztható

Köretként, kásaként is fogyasztható:

A teljes rozsszemeket kiválogatva, megmosva, éjszakára beáztatva, majd csipetnyi tengeri sóval 1:2 arányban megfőzhető. Önmagában is fogyasztható, zöldségekkel egytálételként is rakhatjuk az asztalra, de levesbetétként is nagyon ízletes. Ledarálva készülhet belőle krokett is. A rozs pehely formájában is kapható, amiből kását készíthetünk.

info: nepgyogyaszat.com

Kiemelt kép fent: Benjamin Balazs 

#rozs #rozspehely #egészség #kincses-kamra

Vélemény, hozzászólás?