A rozs serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregteleníti a szervezetet, csökkenti a koleszterin szintet… nézd, mennyi mindenre jó!
A rozsban számos ásványi anyag megtalálható, többek között: nitrogén, kálium, kálcium, magnézium, vas, mangán, cink, foszfor, szelén, réz, kazein, A, B (B1, B3), E, K Vitaminok, foszfor, fehérjék (kevesebb mint a búzában), lassan felszívódó cukrok, keményítő, szerves só és nem utolsó sorban sok rost , lizin tartalma pedig nagyobb a búzáénál. A rostokban gazdag, rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, mint más kenyérgabona. A rozs egy melegítő gabona.
Mire jó a rozs?
– Nagyon sok természetgyógyász úgy véli, hogy a rozs tulajdonképpen egy energia növelő táplálék, mely növeli az izomtónust, táplálja és élénkíti a szervezetet.
– Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja az anyagcserét és csökkenti a koleszterin szintet
– A rozslisztből készült termékek fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és enyhítik az aranyares panaszokat
– Huzamosabb fogyasztása, serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregteleníti a szervezetet
– A rozskenyér fogyasztásával számos betegséget megtudunk előzni: máj, végbélrák, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szív és érrenszeri megbetegedések,
– A rozskenyér fogyasztása kimondottan ajánlott azok számára akik űlő munkát végeznek, mert megelőzi és gyógyítja a székrekedést
– Szklerozisz Multiplex betegségben szenvedő betegeknek kimondottan ajánlottak a rozsból készűlt termékek
– Jó hatással van fogyókúrázók, diétázókra egyaránt, ők is nyugodtan fogyaszthatják a rozsból készűlt termékeket
– Megelőzi a cukorbetegség kialakulását
– Fogyasztása nagyon jó hatással van a női hormon háztartására, főleg a változókor ideje alatt. Csökkenti a mell és petefészek rák esélyének a kialakulását.
– Asztmában, csökkenti az asztmás rohamok gyakoriságát.
Köretként, kásaként is fogyasztható
Köretként, kásaként is fogyasztható:
A teljes rozsszemeket kiválogatva, megmosva, éjszakára beáztatva, majd csipetnyi tengeri sóval 1:2 arányban megfőzhető. Önmagában is fogyasztható, zöldségekkel egytálételként is rakhatjuk az asztalra, de levesbetétként is nagyon ízletes. Ledarálva készülhet belőle krokett is. A rozs pehely formájában is kapható, amiből kását készíthetünk.
info: nepgyogyaszat.com
Kiemelt kép fent: Benjamin Balazs
#rozs #rozspehely #egészség #kincses-kamra